Радев свиква 49-ото НС, за да може да се работи върху

...
Радев свиква 49-ото НС, за да може да се работи върху
Коментари Харесай

Теодор Славев: Радев свиква 49-ото НС, за да се работи върху ключови законодателни актове

Радев привиква 49-ото Народно събрание, с цел да може да се работи върху основни законодателни актове. Това сподели политологът Теодор Славев за " Фокус " по отношение на решението на президента да свика 49-то Народно събрание тази седмица. 

" Според мен президентът ги привиква, с цел да може Народно събрание да се конституира допустимо най-бързо, в границите на дните до Великден, т.е. да се избере управление на Народно събрание, да се одобри устав и да стартират да се структурират комисии, с цел да може допустимо най-бързо да стартира да се работи върху основни законодателни актове. Тук имам поради бюджета на страната, 12-те закони, които би трябвало да приемем по Плана за възобновяване и резистентност, с цел да можем да желаяме идващия транш, и вероятно правосъдната промяна ", сподели той.

Славев не счита, че в границите на този парламент ще бъде формирано държавно управление. По думите му страната по-скоро върви към нови предварителни парламентарни избори. 

" С мандата на ГЕРБ не виждам късмет за сформиране на държавно управление. То няма да е във формулата ГЕРБ- " Продължаваме промяната ", тъй като към този момент се направиха такива поръчки.  Другата допустима коалиция, това е чисто математическа опция, е ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. Тя е политически неприемлива и има решения от страна на двата висши органа на партиите – имам поради на ГЕРБ и Българска социалистическа партия. А напълно друг е въпросът по какъв начин ще се играе това. Корнелия Нинова разгласи, че привиква вътрешен референдум. Според мен времето ще притисне доста съществено такива инициативи, само че да забележим ", съобщи той.

Експертът е безапелационен, че президентът би трябвало да покаже какви планове има - какъв брой време ще даде на 49-ия парламент и по кое време би насрочил последващи избори, в случай че се стигне до такива. 

" Главният въпрос тук е какви са желанията на президента, защото понижават опциите за сформиране на държавно управление - по кое време мисли да насрочи последващи избори, какъв брой време мисли да даде на това Народно събрание да работи и какви са неговите упования? Тук той би трябвало да даде отговор на обществото ", безапелационен е Славев. 

Според него президента ще продължи да ръководи със служебни държавни управления най-малко до есента. 

Радев ще държи властта до есента в ръцете си, управлявайки посредством служебни кабинети. Ако той бърза да завърши 49-ото Народно събрание, то е може би, защото има някакви терзания от парламентарен надзор върху служебния кабинет. Друго пояснение нямам. България има потребност от работещ парламент, а президентът със своите конституционни пълномощия има опция да даде повече време на това Народно събрание да работи.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР